jueves, 2 de diciembre de 2010

CAPILLA INDESEABLE

La capella de la polèmica

Publicat per la Biblioteca a dilluns, 22 novembre 2010

i
Quantcast

Ens fem ressò d’una polèmica recent a la Facultat: la reobertura a l’edifici 690 de la capella ubicada anteriorment a l’antiga Escola Universitària d’Estudis Empresarials (avui edifici 696 de la Facultat d’Economia i Empresa).

Si mirem la història veiem que la ja desapareguda Escola Universitària d’Estudis Empresarials és hereva de l’encara més antiga Escola d’Alts Estudis Mercantils, on es va inaugurar una capella catòlica durant la dictadura franquista el 12 d’abril de 1962.

La ubicació a l’Escola va ser fruit dels acords signats amb la Santa Seu com a continuació del Concordat de 1953, i pels quals l’estat garantia que l’església catòlica pogués organitzar cursos voluntaris d’ensenyament i altres activitats religioses als centres universitaris públics, fent servir els seus locals i mitjans. Els acords assenyalaven que “la jerarquia eclesiàstica es posarà d’acord amb les autoritats dels centres per a l’adequat exercici d’aquestes activitats en tots els seus aspectes“.

Posteriorment la capella d’Empresarials es contemplà a l’article 7 del conveni entre l’arquebisbat de Barcelona i la UB de l’1 d’agost de 1988, on es determinava que “l’església catòlica romana gaudirà d’un espai d’us exclusiu i privatiu“.

L’agost de 1996 es va reduir la superfície de la capella i, quatre anys més tard, l’agost de 2010, la Facultat va fer-la desaparèixer per ocupar el seu espai amb una nova secretaria. Però aprofitant les obres d’unificació dels edificis 690 i 696 pel carrer de l’Alfambra i la remodelació dels espais de la biblioteca, la capella ha estat reubicada a l’antiga sala d’estudiants de la Facultat.

Aquest nou espai ha reobert el debat, i davant la polèmica la degana, Elisenda Paluzie, assenyala al perfíl Facebook de la Facultat que “el trasllat de la capella no és cap contrapartida de la facultat a determinats sectors. El rectorat ens va indicar que per virtut del conveni existent entre la UB i l’arquebisbat estàvem obligats a mantenir-la“. A més, indica que va “suggerir fer-ne un centre de culte ecumènic, però no se’n va sortir”.

Però la controvèrsia està oberta, i a hores d’ara s’estan posicionat professors i alumnes. Al col·lectiu docent destaca el parer del professor del Departament de Dret Financer i Tributari, Joan Francesc Pont Clemente. El professor Pont Clemente va publicar al seu bloc un post titulat: Per respecte a la religió, no a l’erecció d’una capella catòlica romana a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, on expressa que, a part de ser “un lloc de culte molt poc utilitzat des de fa dècades: és un problema de símbols, un combat clerical i un insult a la intel·ligència. Cap universitat pública de Catalunya, excepte la UB, manté una capella catòlica romana“.

Una part dels estudiants també s’ha posicionat. El proppassat 3 de novembre membres de l’assemblea d’estudiants de la Facultat van organitzar una Jornada en favor de la laïcitat de la universitat pública, i el seu discurs va més enllà que la proposta de la degana: no volen tampoc un centre ecumènic. Ho deixen ben palès amb les seves protestes, que hem volgut il·lustrar amb la foto que acompanya el post.

De moment les diferents postures són sobre la taula.

Fent una escombrada per la web hem vist que la polèmica capelles-universitat no és exclusiva de la UB. De capelles n’hi ha a moltes facultats d’arreu, i per exemple també a la Complutense volen tancar-les. Així es desprèn d’un article del catedràtic Octavio Ruiz-Manjón, que es posiciona a favor de conservar la de la Facultad de Geografía e Historia en contra de l’opinió majoritària de la Junta de Facultad, que es decanta pel tancament.

Aquesta capella finalment va tancar. A la Complutense, però, tenen feina… encara hi ha un grapat de capelles obertes. Nosaltres, des dels nous espais de la biblioteca, tenim vistes al centre de culte; us anirem informant de com finalment conclou la discussió a la nostra Facultat.


No hay comentarios: